Vorige slide
Volgende slide

Wat is Raapwerk

Raapwerk is Stucwerk met een afwerkingsdikte van meer dan 7 mm, bij dunnere lagen wordt er gesproken over pleisterwerk.

Raapwerk staat voor het haaks en te lood maken van ruwe of gemetselde wanden en plafonds. Dit houd in dat de muren zo recht mogelijk en in de juist hoek worden gemaakt. Raapwerk is geen eindafwerking.

Raapwerk vindt vooral plaats in de natte ruimten, om de muur van een goede laag te voorzien waardoor waterdoorslag minder snel zal optreden en om een goede basis te hebben voor tegelwerk.

Raapwerk is wat uitgebreider en duurder dan pleisterwerk, het wordt behangklaar, tegelklaar of sausklaar opgeleverd.

Soorten Raapwerk:

Raapwerk Gipsgebonden

Als de vochtbelasting niet zo hoog is, zoals in een keuken, toilet, bijkeuken of berging wordt hiervoor vaak gekozen voor een gipsgebonden raaplaag.

Verder is het bij het toepassen van raapwerk van groot belang, dat alle wanden waterpas worden uitgevlakt, als dit niet het geval is ziet u dat later terug aan de tegels.

Ook is het belangrijk dat de hoeken haaks gemaakt worden, omdat een keuken, badkuip of douchecabine vrijwel altijd in een hoek geplaatst wordt.

Raapwerk Cementgebonden

Raapwerk Cementgebonden

Alhoewel het mogelijk is om natte ruimtes zoals badkamers Tegelklaar te berapen met een gipsgebonden mortel, geven wij de voorkeur aan om gebruik te maken van een cementgebonden mortel. Dit is omdat een cementgebonden raaplaag, in tegenstelling tot gips, zeer goed bestand is tegen een hoge vocht belasting. In combinatie met tegelwerk vormt dit gegarandeerd een waterdichte afsluiting.

Een gipsgebonden mortel heeft ook een langere droogtijd nodig in tegenstelling tot een cementgebonden mortel, en kan deze al redelijk snel betegelt worden.